Rajaa näytettäviä postauksia
Kategorian mukaan: Päiväkirjamerkinnät | Valmennukset | Historiateksti | Tarinakilpailutuotokset
Tagin mukaan: #Laatuarvostelu | #TieTähtiin2019
Näytä kaikki
18.09.2018 ~ Päiväkirjamerkintä, kirjoittanut omistaja
Oli sateinen syyskuun aamu, kun raahauduin silmät vielä ristissä tekemään aamutallia. Tullessani talliin sisälle kuulin pienen hirnahduksen. Säpsähdin hetkeksi, koska en ole aikaisemmin kuullut tuollaista hirnahdusta tallissani. Sitten mieleeni juolahti, voisikohan se olla…? Harpoin kiireen vilkkaan pitkin askelin Iitun karsinalle ja siellähän se oli, pieni kirjava varsa emänsä vieressä. Katsoin pienokaista hieman yllättyneenä, sillä eihän emän olisi lasketun ajan mukaan pitänyt vielä varsoa. Seistyäni hetken aikaa karsinan ovella, sain asian sulateltua ja tajusin, että varsa oli tosiaan syntynyt etuajassa, enkä nähnyt vain harhoja.
Avasin hitaasti karsinan oven ja rupattelin pehmeällä äänellä Iitulle, joka katsoi minua hyvin epäilevästi, kuin olisin tulossa varastamaan hänen pikkuisensa. Tovin emälle rupateltuani, se alkoi hyväksymään läsnäoloni varsan lähettyvillä ja pääsin näkemään pikkukirjavaa tarkemmin. Varsa oli hieman hontelon oloinen, mutta päällisin puolin katsottuna kaikki muu näytti olevan ihan hyvin. En halunnut jäädä häiritsemään emän ja pienokaisen rauhaa, joten nakkasin heinäsäkin sisällön Iitulle ja lähdin jakelemaan muillekin hevosille aamuheiniä.
20.10.2018 ~ Historiateksti, kirjoittanut omistaja
Sohvi on toinen omista kasvattihevosistani, joka tässä vaiheessa elämäänsä on vielä lähempänä varsaa kuin aikuista hevosta. Tamman emä on itselleni hyvin tärkeä panostushevonen, Illinois Black Pearl tai tutummin Iitu. Olin pitkään miettinyt Iitulla varsan teettämistä, mutta isoimpana ongelmana oli sopivan orin löytäminen. Halusin nimittäin varsasta samanlaista monitoimihevosta, kuin millainen sen emä on. Vaikka Iitun suku oli enimmäkseen koulupainotteinen, se oli menestynyt todella hyvin kouluratsastuksen ohella esteissä ja kentässä. Foorumeja selatessani löysin sattumalta Jannican ilmoituksen jalostukseen tarjoamistaan oreista. Selailin eri oreja ja tulin päätökseen, että Oldfell’s Fried de Lux niminen oldenburg-ori olisi täydellinen yhdistelmä Iitun kanssa.
20.11.2018 ~ Päiväkirjamerkintä, kirjoittanut omistaja
Laatuarvostelu hössötys alkoi jo tilaisuutta edeltäneenä iltapäivänä, jolloin oli ohjelmassa Sohvin peseminen. Pesuprojekti onnistui ihan mallikkaasti, koska nuori oli tottunut vesiletkuun, joten ylimääräistä ämpärien kanssa kikkailua ei tarvittu. Pesun jälkeen hikiviilalla ylimääräiset vedet pois ja kiireen vilkkaan loimea päälle, jotta tamma ei pääsisi vilustumaan viileässä tallissa. Sohvi on todella taitava hännälleen kakkaamisessa, joten päädyin vielä letittämään hännän ja kiertämään sen suojaksi pintelin. Saataisiin sentään tällä kertaa pidettyä häntä puhtaana, eikä tarvitsisi laatuarvostelussa esitellä neiti kakkahäntää.
Lähtöaamu oli oikea hullun mylly. Sohvi ei halunnut pitää jalkojaan sekuntiakaan paikalla kuljetussuojia laittaessani, mutta jotenkin ihmeen kaupalla sain ne lopulta kiinnitettyä. Tamma meni kuitenkin traileriin tänään todella mallikkaasti, josta olen todella kiitollinen. Itse sain kyllä tämän jälkeen vielä ravata kymmenisen kertaa trailerin ja tallin välillä, kun milloin mikäkin puuttui kyydistä. Kellon näyttäessä uhkaavasti suunniteltua lähtöaikaa totesin, että ne tavarat, jotka eivät vieläkään ole mukana saavat suosiolla jäädä pois ja hyppäsin kuskin penkille matkan kohteena Oldfinion Dressage, Lohja.
Tapahtumapaikalla aikaa ei ollut paljoa ylimääräistä, vaan nuorelta sai riisua reippaaseen tahtiin kuljetusvarusteita pois ja laitella harjaa sykeröille. Ensimmäisenä vuorossa oli rakenne arvostelu, jonka yhteydessä esitettiin myös käynti ja ravi taluttaen. Tamma oli hyvin kuuliainen ja liikkui kivasti vierellä. Tämän jälkeen askellajit arvioitiin vielä liinassa juoksuttaessa. Käynti ja ravi menivät yhtä hyvin kuin taluttaessa. Laukannostoissa puolestaan Sohvi hieman hätäili ja kompuroi omiin jalkoihinsa, mikä tietysti rokotti askellajista saatua arvosanaa jonkin verran. Tilaisuus sujui pienestä kompuroinnista huolimatta ihan hyvin ja saimme kotiin vietäväksi todistuksen, jossa komeili KV-I meriitti.
30.11.2018 ~ Päiväkirjamerkintä, kirjoittanut omistaja
Tänään oli viimeiset varsalaatuarvostelut Sohvin kanssa, jonka johdosta matkustimme Raisioon. Ensimmäisenä vuorossa oli kenttävarsojen ja nuorten laatuarvostelu, joka järjestettiin Kalman Suomenratsujen tiloissa. Tamma oli ollut koko aamun kireä kuin viulun kieli, joten odotukset tälle päivälle eivät olleet kovin korkealla.
Irtohypytyksessä Sohvi ei katsonut yhtään jalkoihinsa, vaan mennä rymisteli puomit kolisten. Katsomosta kuului myös ivallista naurua ja solvauksia siitä, kuinka olin tuonut kouluhevosen estekujalle. Häpesin silmät päästäni katsoessani kasvattini menoa ja halusin vajota maanrakoon. Askellajien esittely juoksuttaessa puolestaan meni Sohvilla tavalliseen tapaansa hyvin, vaikka näyttikin hapanta naamaa ja veti korvat luimuun jokaisessa siirtymisessä. Poistuessamme maneesista kehäsihteeri ojensi meille laatuarvostelupaperin, jossa luki KEV-II ja pitkä lista huomautuksia nuoren hyppytyylistä ja asenteesta.
Tämän jälkeen matkamme jatkui estevarsojen laatuarvosteluun, joka ei sijainnut kovinkaan kaukana edellisestä laatuarvostelupaikasta. Tamman asenne ei lyhyen trailerimatkan aikana ollut muuttunut miksikään. Talutin Sohvin maneesiin, jossa meitä odotti jälleen uusi estekuja. Rukoilin kaikki mahdolliset pyhimykset läpi, jotta nuori tällä kertaa hyppäisi edes siedettävän näköisesti.
Kirjava laukkasi keskittyneen oloisesti ensimmäiselle esteelle ja loikkasi reilusti yli, kuitenkin laskeutuen riittävän kauaksi seuraavasta esteestä. En ollut uskoa silmiäni, onko tämä sama hevonen, joka hetki sitten hajotti kokonaisen estekujan. Rauhallinen, mutta eteenpäin pyrkivä meno jatkui ja taas sulava hyppy. Edessä oli enää viimeinen este 120cm korkea okseri.
”Mene mene”, hoin mielessäni puristaen vaistomaisesti käteni nyrkkiin.
Sohvi epäröi sekunnin sadasosan verran, kunnes lisäsi hieman vauhtia ja hyppäsi esteen yli laajassa kaaressa. Otin tamman onnellisena vastaan ja taputin sitä pehmeästi kaulalle. Laatuarvostelupapereihin oli kirjattu täydet pisteet irtohypytyksestä ja meriitti EV-II pistein 32, ollen samalla tilaisuuden paras 3-vuotias. Kyllä tällaisen suorituksen jälkeen kehtaa olla ylpeä.
21.12.2018 ~ Kouluvalmennus, kirjoittanut Jannica
Joululeirillä oli ensimmäisenä iltana vuorossa kouluvalmennus, jonka teemaksi oli yhdessätuumin valittu siirtymisiä sekä perustreeniä. Yhdeksän ratsukkoa samassa maneesissa pisti melkolailla homman uusiksi ja jokainen sai katsoa erittäin tarkasti eteensä etenkin itsenäisen alkuverryttelyn aikana, varsinkin kun suurella osalla ei ollut satuloita ja paikka usealle hevoselle outo. Etukäteen pelätty tunti kuitenkin käynnistyi odotuksiin nähden hyvin ja Mirkku pääsi Sohvin kanssa hyvin mukaan porukkaan tekemällä itsenäisesti ensin töitä käynnissä ja siirtyen sitten keventelemään ympyröitä ja voltteja tehden. Muutama olisi halunnut ottaa puomeja mukaan työskentelyyn, mutta tällä kertaa keskityttiin täysin apuihin ja istuntaan. Otin jokaisen ratsastajan vuorotellen ympyrälle, jossa neuvoin tarvittavissa asioissa, Mirkku sai venyttää jalat pitkiksi tamman kylkeä pitkin ja vetää hartioita hieman taaemmaksi, "muista vielä pitää kyynärpäät rennosti omissa kyljissä puristamatta niin ohjasote säilyy pehmeänä ja joustavana, noin, huomaatkos, Sohvikin heti rentoutuu!" Tyttö näytti ylpeältä työskennellessään hevosensa kanssa toisten keskellä. Ennen välikäyntejä saitte treenattavaksi käynti-ravi-siirtymisiä, joissa Sohvi olisi saanut lähdössä olla vähän skarpimpi nopeampaan askellajiin, josta saitkin ihan raipan napautuksella sitä muistutella muutamaan kertaan. Käyntiin siirtyessä alkoi Sohvikin jo rentoutumaan ja istuit sen hyvin aina käyntiin ottaen myöskin muutamia pysähdyksiä työskentelyn lomassa, jos meinasi tulla ahdasta, hyvää pelisilmää!
Pitkähköjen välikäyntien aikana selvitetiin vähän mitä tavotteita ratsukoilla oli tulevalle kaudelle ja suunniteltiin samalla leirin ohjelmaa sen mukaan mitä kukin halusi tehdä. Ehdottomasti oli kuulemma ainakin maastoon päästävä tuntureita katsastamaan, tytöt mankuivat. Lopputunti sujui kouluvalmennuksen osalta kivasti, Sohvi kulki laukassa kivasti omalla moottorilla, kun olit saanut sen hyvin heräteltyä alkutunnista. Sitten tehtiin vielä muutamia siirtymisiä laukasta raviin ja käyntiin, jotka eivät ihan olleet alusta asti tasapainossa, mutta saitte kyllä petrattua ajan kanssa niitä hienosti, kunhan vain jaksoit keskittyä tehtävään ja vaatia Sohvilta loppuun saakka kunnolla. Lopuksi otimme harjoitusravissa (jota ilman satulaa menijät varmasti rakastivat kaikki) kahdeksikkoa, jonne saitte tulla kaksi ratsukkoa aina kerralla toisten harjoitellessa avotaivutuksia ja pohkeenväistöä muualla lähempänä keskikohdan uraa. Teiltä meni hetki päästä jutunjuuresta kiinni, mutta jälleen lopputuntia kohden kyllä paransitte melkoisesti! Saitte ottaa kertaukseksi parit laukkasiirtymiset, joka olikin Sohville paljon haasteellisempaa ja sinullekin istua isohkossa ravissa suorassa laukka-avut samalla antaen. Hyvin kuitenkin selvisitte tehtävästä ja tuntikin meni teidän osaltanne oikein kivasti, tästä on hyvä jatkaa.
14.02.2018 ~ Tarinakilpailutuotos, kirjoittanut omistaja
”Koska kyseessä on ystävänpäivän kilpailut, ei esteratakaan ole täysin tuttu, turvallinen ja normaali puhumattakaan kilpailun miljööstä mikä on koristeltu teeman mukaisesti lattiasta kattoon. Kirjoita teksti (vapaa pituus) tai piirrä kuva, missä käy ilmi kisasuorituksen aikana havaittu ympäristö ja teemaan kuuluva koristelu: koristelu voi olla seinillä, laidoilla tai vaikkapa ylitettävissä esteissäkin. Molemmissa töissä arvioidaan luovuutta, mielikuvitusta ja toteutusta.”
Viisivuotias fwb-tammani tanssahteli sinne tänne tulleessamme radalle. Se näki paljon kaikkea uutta ja ihmeellistä, jota olisi niin vaan mahtavaa päästä tutkimaan lähemmin. Koitin pitää Sohvin kuitenkin parhaani mukaan itse asiassa eli tulevissa esteissä. Lähtö- ja maalilinjana oli sydämen mallinen mahdollisesti vanerista tehty kaari, jonka läpi tuli ratsastaa. Kaaren jälkeen päästiin ensimmäiselle esteelle, joka oli ihan tavallinen pystyeste.
Pystyn jälkeen Sohvi halusi melkein väen vängällä päästä hyppäämään oikealla olevan okserin, jonka oli tarkoitus olla kolmas este. Sain kuitenkin napakalla kokoamisella ja sisäjalalla tamman ohjattua vielä muutaman laukka-askeleen verran eteenpäin, jotta pääsimme kääntymään kohti kakkosestettä. Ristikon oikealla puolella oli kauniita kukkapuskia, en kuitenkaan kerennyt tarkemmin ihastelemaan mitä kukkia ne olivat. Viimeisen puskan jälkeen tuli tehdä napakka käännös oikealle ja samalla kerätä hieman vauhtia edessä olevalle okserille. Estettä lähestyessäni kerkesin kiinnittää huomioni myös kumiankkapariskuntaan, joka pussaili esteen alla.
Okserin ylitettyämme saimme laukkailla hieman pidemmän pätkän ennen seuraavaa estettä, joka olisi sarjaeste. Olin arvioinut meneväni välin kolmella askeleella, mutta tamma päättikin ottaa pienen spurtin ennen sarjan ensimmäistä osaa, joten jouduin muuttamaan lennosta suunnitelmaani ja menimmekin välin yhdellä todella isolla askeleella. Sarjan jälkeen laukkaa piti lyhentää rajusti, jotta käännös ristikolle olisi mahdollista. Sohvi lyhensi askeltaan yllättävän kuuliaisesti ja käännös onnistui hyvin. Enää edessä oli vain yksi pysty ja maalilinjan ylitys. Tamma loikkasi viimeisen esteen hyvin reilulla ilmavaralla ja oma tasapainoni hieman heilahti sen seurauksesta, mutta pysyin kuin pysyinkin kyydissä ja pääsimme radan puhtaasti läpi.
22.02.2019 ~ Estevalmennus, kirjoittanut omistaja
Olin saapunut Sohvin kanssa Hallavaan Tie Tähtiin estevalmennukseen. Ja estevalmennuksen tarpeessa sitä kyllä oltiinkin, koska viimeviikkojen kisastartit eivät olleet menneet oikein nappiin paitsi yksi 100cm luokka. Eli aika nöyrällä asenteella valmennukseen lähdettiin. Alkulämmittelyssä tamma oli ihan ok, vaikka paikka oli vieras ja ylimääräistä energiaa oli vaikka muille jakaa.
Aleksi oli rakentanut ensimmäiseksi harjoitukseksi lävistäjälle kaksi ristikkoa ja päätynurkkaan kaarevalle uralle neljä ravipuomia, joita oli hieman korotettu. Harjoitus näytti ihan helpolle, kunnes Aleksi meni mainitsemaan, että lävistäjällä tulee tehdä laukasta pysähdys ristikoiden väliin. Pudistin päätäni ja totesin mielessäni, että Sohvi ei varmana suostu pysähtymään, vaan rynnisi vaikka pidätettä vasten seuraavalle esteelle. Katselin muutaman ratsukon verran harjoitusta, kunnes tuli meidän vuoromme.
Nostin lyhyeltä sivulta oikean laukan ja ohjasin tamman ensimmäiselle esteelle. Kirjava hyppäsi esteen yli laajassa kaaressa ja laskeutumisen jälkeen laukan vauhti tuntui vain kiihtyvän, vaikka meidän pitäisi pysähtyä. Sohvi nosteli päätään ylös, jotta pääsisi kuolaimen painetta karkuun ja kaahaamaan seuraavalle esteelle. Jouduin vetämään tamman pienelle voltille, jotta se ei pääsisi rynnimään esteelle. Jatkoin voltilla pyörimistä varmaankin pari kolme kierrosta ennen kuin sain nuoren pysähtymään. Seisotin Sohvia paikalla, kunnes se rauhoittui, jonka jälkeen nostin vasemman laukan ja pääsimme hyppäämään esteen. Korotetut ravipuomit puolestaan menivät vettä valaen, koska niitä tamman kanssa on menty lukuisia kertoja kotosalla. Harjoitusta muutaman kerran toistettuamme kirjava alkoi jo pysähtymään esteiden välissä ilmain sen kummempia vasta väitteitä, mutta saman kaltaisia harjoituksia pitäisi varmasti kotonakin treenata, jotta pysähdyksestä saisi pehmeämmän.
Tämän jälkeen vuorossa oli esteiden korotus, jonka yhteydessä ensimmäinen lävistäjällä olleista ristikoista muutettiin pystyesteeksi ja toisen ristikon paikalle tuli sarjaeste, jossa ensimmäinen osa oli pysty ja toinen osa okseri. Ravipuomien tilalle tuli ristikko ja sen jälkeen hypättäväksi rakennettiin vielä toinen ristikko lähemmäksi kentän keskustaa. Vaikka esteitä hieman muutettiinkin, niin pysähtymisharjoituksista ei siltikään päästy vielä eroon vaan kentän yhdellä lyhyellä sivulla tuli tehdä laukasta pysähdys ja pienen hetken seisomisen jälkeen siirtymä takaisin laukkaan. Pysähdyspaikka oli tällä kertaa kuitenkin ratsuani ajatellen helpompi, koska sen välittömässä läheisyydessä ei ollut estettä.
Sohvi työskenteli hyvin eikä hirvittävästi kolistellut esteitä, vaikka sarjalla laskinkin askeleet hieman väärin ja lähestyminen ei sen takia ollutkaan kovinkaan optimaalinen. Lyhyen sivun pysähdykset onnistuivat paljon paremmin, niin kuin olin jo pelkän pysähdyspaikan perusteella arvioinutkin. Loppuvalmennuksesta Aleksi teki vielä muutamia muutoksia esteisiin ja korotteli niitä 120cm korkeiksi, jotta pääsisimme vielä hyppäämään rataa omalla kilpailutasollamme. Rataa mennessä aloin jo huomata, että nuorella olla energia jo vähissä, mutta pienellä kannustuksella sain tamman sinnittelemään loppuun saakka. Valmennus oli ollut rankka, mutta sitäkin opettavaisempi niin itselleni kuin Sohvillekin.
03.03.2019 ~ Kouluvalmennus, kirjoittanut omistaja
Viikko sitten ensimmäisessä osakilpailussa kouluohjelmani oli mennyt todella hyvin ja sijoituin kolmanneksi, vaikka tavallisesta poiketen ratsullani oli vain nivelkuolain. Muistelin vieläkin hieman katkerasti kankisuitsieni unohdusta, koska tiedä vaikka olisimmeko me voittaneet koko luokan, mikäli kisoihin lähteminen ei olisi ollut niin katastrofaalinen. Ainakin sentään sijoituimme niillä tyhmillä nivelillä ja pitäisin tästä lähtien kankisuitseni visusti mukana.
Olin saapunut Seppeleeseen reilusti etuajassa, joten kulutin aikaa harjaamalla Sohvia. Lopuksi päädyin vielä tekemään tamman harjaan sykeröt, koska en millään kehdannut mennä maneesille kukkumaan edellisen valmennuksen ollessa vielä edes puolessa välissä. Sykeröiden värkkäämisen jälkeen en enää keksinyt muuta tekemistä, vaan lähdin hitaasti kävelyttämään ratsuani maneesia kohti. Katselin maneesin oven luona noin vartin verran edellistä valmennusta, kun Anne jo viittoili, että voin tulla hevoseni kanssa jo lämmittelemää loppuhölkkäänsä suorittavien ratsukoiden sekaan.
Talutin tamman keskelle maneesia kaartoon, jossa tarkistin vielä mahavyön ja nousin selkään. Annoin Sohvin kävellä pitkin ohjin uran sisäpuolta siten, että viimeiset ravailevat ratsukot pääsisivät menemään uraa pitkin ohi. Vähitellen maneesiin alkoi rantautumaan muita valmennusryhmääni kuuluvia ratsukoita ja sitä mukaan edellisen ryhmän porukkaa alkoi valumaan maneesista ulos. Olin alkanut jo tunnistamaan ulkonäön perusteella vaativa B luokassa kilpailevat, mutta en vieläkään osannut varmasti yhdistää listoissa näkyviä nimiä ja ratsukoita toisiinsa.
Anne ohjasi meidät käymään alkulämmittelyn aikana kaikki askellajit läpi ennen varsinaisen työskentelyn aloitusta. Olin kävellyt Sohvin kanssa jo aika kauan pitkillä ohjilla, joten lyhensin ohjia ja pyysin tammalta ravia. Kirjava vastasi apuihini ja siirtyi pehmeästi raviin. Hetken aikaa ravailtuani työstin laukan vielä kuntoon. Sohvi liikkui koko alkulämmittelyn hyvin omalla moottorillaan, eikä minun tarvinnut missään välissä lähteä toistelemaan pyyntöjäni.
Valmennuksen ensimmäisenä tehtävänä oli siirtymät siten, että kootusta ravista otettiin pysähdys, seisotaan hetken aikaa, peruutus ja peruutuksesta suoraan siirtyminen koottuun raviin. Siirtymä treeni onnistui hyvin mukavasti, mutta pysähdykset olivat hieman liian töksähtäviä. Tähän sain kuitenkin Annelta hyvän vinkin kokeilla tehdä pysähtyminen pelkästään istunnalla. Kokeilin vinkkiä jo seuraavalla siirtymällä, jolloin lopputulos ei vielä ollut ihan sitä mitä haettiin, mutta useamman yrityksen jälkeen pysähdykset alkoivat näyttämään tyylikkäille. Vielä ennen laukkatyöskentelyyn siirtymistä harjoiteltiin lävistäjällä lisättyä ravia, mikä oli tänään harvinaisen helppo, koska Sohvi oli hyvin eteenpäin pyrkivä. Sain kuitenkin muutamalla kerralla hieman palautetta, että tamma oli jopa hieman liiankin vauhdikas ja minun tulisi hieman enemmän säädellä sen vauhtia.
Laukkatyöskentelyn aiheena oli siirtymiset laukan sisällä ja täyskaarrossa laukanvaihtaminen. Sohvin kanssa näistä vaikein oli nuo siirtymät, koska tammalla oli hirvittävästi intoa, niin laukka oli melkein koko ajan lisättyä laukkaa. Ahkeran harjoittelulla ja valtavalla määrällä puolipidätteitä kirjavasta saatiin kuitenkin pieni pätkä keskilaukasta menevää laukkaa ulos. Minä ja ratsuni olimme molemmat hiestä märkiä, kun pääsimme laukan hiomisesta loppuverryttelyn pariin.
~ Estevalmennus, kirjoittanut omistaja
Ensimmäinen osakilpailu ei ollut esteratsastuksen osalta mennyt ihan toivomani mukaan. Tamma oli hypännyt koko radan rimaa hipoen ja yhdellä esteellä puomeja oli kolissutkin. En kuitenkaan voinut laittaa huonoa suoritusta nuoren hevosen piikkiin, vaan vika löytyi kyllä ohjien toisesta päästä. Olin ohjannut Sohvin todella huolimattomasti esteille, joten oli oikeastaan yllätys, ettei se kieltäytynyt radan aikana hyppäämästä yhdenkään esteen kohdalla. Suoritukseemme oli kuitenkin saatava jotain muutosta ennen seuraavaa osakilpailua, joten oli mielissäni löytäessäni ilmoituksen Saaristossa järjestettävästä valmennuksesta.
Saapuessamme maneesiin suurin osa valmennusryhmän ratsukoista oli jo paikalla. Erityisesti silmiini pisti viimeosakilpailun voittanut kimon värinen tamma, joka oli jo täydessä työntouhussa ratsastajansa kanssa. Kiristin Sohvin mahavyötä vielä muutamalla reiällä ja nousin selkään. Kerkesin käydä ratsuni kanssa kaikki askellajit pikaisesti läpi ennen kuin valmentaja alkoi selittämään ensimmäistä tehtävää. Olin jo alkuverryttelyn aikana silmäillyt kentälle rakennettujen esteiden sijoittelua ja tullut siihen tulokseen, että valmennus tulisi pitämään sisällään paljon kaarteita ja suoristuksia ennen esteiden ylittämistä. Tämä päätelmäni osoittautuikin oikeaksi, sillä ensimmäinen tehtävä piti sisällään kahden esteen ylittämisen suorassa linjassa oikeassa laukassa, käännöksen vinoille esteille laukan vaihdoksen, seuraavan kaarroksen, jonka jälkeen suoristuksen ja pystyn sekä muurin ylityksen.
Jonathan viittoili minuun ja ratsuuni päin sanoen NoShoutin välityksellä jotain, jonka tulkitsin ”Kirjava voi aloittaa”. Nostin Sohvilla oikean laukan ja lähestyin ensimmäistä estettä, jonka sain ylitettyä ihan näppärästi, mutta alastulo meni hieman vinoon, minkä takia seuraavan esteen lähestyminenkin meni viistosti.
”Have more straight line next time”, Jonathan huomautti.
Ohjasin tamman laajalla kaarella seuraavalle esteelle ja suoristin linjan huolellisesti ennen esteen ylitystä. Esteen jälkeen vaihdoin laukan istunnalla ja pidin linjan hyvänä kohti seuraavaa estettä.
”Nice lead change and line, keep it up!”, valmentaja kehui.
Sohvi hyppäsi keveästi pystyn yli ja saimme taas keskittyä seuraavan kaarteen ratsastamiseen. Menimme laajan kaarteen, jonka jälkeen suoristin linjan ja ylitimme esteen. Edessämme oli enää muuri, joka hieman jännitti ratsuani, mutta pienellä kannustuksella tamma sai kerättyä itseensä riittävästi rohkeutta ja hyppäsi muurin yli.
Seuraavana tehtävänä oli hypätä kentän keskiosassa olevat neljä pystyestettä kahdeksikon mallisena ratana. Olin päässyt Sohvin kanssa edellisen tehtävän aikana todella hyvään vireeseen, joten tämä harjoitus sujui todella hyvin. Tamma kun muutenkin oli harvinaisen näppärä laukkojen vaihtamisessa. Ainoa mihin jouduin kumminkin kiinnittämään huomiota, oli suorat linjat esteeltä toiselle. Lopuksi vielä hioimme valmennuksen aikana harjoiteltuja asioita ratsastamalla radan, jossa oli käytetty hyväksi kaikkia kentälle rakennettuja esteitä. Sohvi eteni radalla hyvin rennosti ja sen kanssa työskenteleminen tuntui todella miellyttävälle. Tunsin ensimmäistä kertaa tamman kanssa meneväni oikeasti yhtenä ratsukkona, ehkä meillä voisi oikeasti olla mahdollisuuksia päästä vielä pitkälle, kunhan vaan treenaisimme ahkerasti.